Císařský řez je pro dítě rizikovější než domácí porod

22. 06. 2017 20:13:14
Minulý týden paní advokátka Klára Slámová rozpoutala diskuzi, kde kladla otázku, proč ženy ohrožují děti domácím porodem. Rodit doma považuje za iracionální a rizikové. Pro zastánce odlišného přístupu měla jen posměch a popření.

Polemizující komentáře, obsahující fakta rozporující její tvrzení o iracionalitě a rizikovosti domácích porodů, z diskuze odstraňovala.

Tato situace i zkušenosti s mnohými dalšími odpůrci domácích porodů, kteří fakta budˇ zcela ignorují (1), nebo záměrně vybírají nejhorší publikované výstupy pro domácí porody, aby se alespoň k nějakým vyšším rizikům dostali (2), nebo uvádějí zcela zkreslená data (3), ukazují, jak zásadní téma pro část lidí v Česku domácí porody jsou. A jak velká je absence ochoty v naší společnosti vést racionální, věcnou diskuzi, která vychází z reálných zdravotnických výstupů diskutovaných způsobů porodu.

Podrobné statistické zpracování výstupů plánovaných domácích porodů v Čechách nemáme, státem financovaný Ústav pro zdravotní studie má data o domácích porodech hrubě zkreslená (4). Český statistický úřad snad zavedl kolonku pro vykazování plánovaných porodů doma od roku 2017. Tak se časem dočkáme, doufejme, i relevantních dat pro Česko. Zatím se můžeme vztáhnout při hodnocení rizikovosti domácích porodů k výstupům zemí, kde jsou standardní součástí zdravotnického systému a které kvalitu poskytované péče objektivně hodnotí.

Zdravotní výstupy pro matku a dítě u domácích porodů porovnávají zdravé ženy rodící v termínu (tj. donošené dítě) doma se srovnatelnou skupinou zdravých žen rodících v termínu v nemocnici (kategorie tzv. nízkorizikových rodiček. Ale co se podívat též na zdravotní výstupy jiných způsobů porodu? Třeba porodu císařským řezem? Pochopitelně nízkorizikových žen, rodících donošené dítě v termínu. Bohužel, ani tady se mi nepodařilo dohledat česká data – jaká je novorozenecká úmrtnost v této kategorii porodů však studovali v USA (5). Porovnejme tedy tyto výstupy s výstupy domácích porodů – jako srovnávací studii volím kanadská data (6) – zůstáváme na jednom kontinentu, v obdobném sociokulturním kontextu, a vstupní data studií pochází zhruba ze stejného období přelomu 20. a 21. století.

Takže nejprve statistické výstupy úmrtnosti novorozeňat nízkorizikových rodiček narozených císařským řezem v termínu v porovnání s dětmi narozenými v termínu vaginálně. Z obou hodnocených skupin byly odfiltrována data pro děti s vrozenými vývojovými vadami, ze skupiny dětí narozených císařský, řezem byly dále odfiltrovány děti s Apgar skóre nižším než 4. Tento parametr byl zvolen jako ukazatel tísně plodu a tudíž oprávněnosti císařského řezu coby život zachraňující operace. České hodnocení tísně plodu je v tomhle mírně odlišné, jako ukazatel tísně plodu se volí Apgar 5. Novorozenecká úmrtnost ve skupině porodů císařským řezem byla 1,77/1000, ve skupině vaginálních porodů 0,62/1000. Je to velmi zajímavé zjištění , narušující představu, že porod císařským řezem je pro dítě bezpečnější, než vaginální porod. Novorozenecká úmrtnost u dětí narozených sekcí bez zjevné medicínské indikace byla 2,9x vyšší, než u dětí porozených vaginálně Pokud ze skupiny dětí porozených císařským řezem nebyly odfiltrovány ty v tísni, porozené s Apgar skóre 4 a méně, byla novorozenecká úmrtnost dětí narozených sekcí proti skupině narozené vaginálně vyšší 6,7x. To je 4,22/1000. V době, kdy byla studie prováděna, byla míra císařských řezů v USA 29,1%, vysoce nad podíl 10 % -15% doporučovaný Světovou zdravotnickou organizací. Z tohoto úhlu pohledu byla polovina až 2/3 císařských řezů v Americe provedeny bez skutečné nutnosti. Obdobná situace je dnes již i v Čechách, kdy za zvýšenou mírou císařských řezů (v Česku nyní 27%) stojí spíše pohodlnost zdravotníků, jejich předpoklad, že provedením císařského řezu se vyhýbají možnému soudnímu postihu a možná a v neposlední řadě i ekonomické důvody – více jak dvojnásobné úhrady od pojišťovny za operativní porod - než reálné zdravotní důvody. (6) Před nadužíváním císařských řezů a jejich riziky varují již i sami čeští porodníci (7). Hojně citují studie dokládající rizikovost císařských řezů v porovnání s vaginálním porodem pro matku i dítě v mnoha dalších zdravotních ohledech krom výše zmiňované novorozenecké úmrtnosti.

No a zde se dostáváme k odpovědi na otázku advokátky Slámové, proč rodit doma pro zdravou ženu není iracionální. V kanadské studii je míra novorozenecké úmrtnosti pro plánovaný porod doma 1,34/1000, pro porod v nemocnici 0,90/1000 (porod v porodnici je tak z tohoto pohledu pro dítě 1,5x bezpečnější), míra císařských řezů je pro porod doma 5,2%, pro porod v porodnici 8,2% (tj. porod v porodnici skončí císařským řezem 1,6x častěji) - tato data se opět týkají tzv. nízkorizikovývh rodiček. Obecná míra císařských řezů byla v Kanadě v době studie 17 – 22 %. (9). V Kanadě i jinde jsou dnes diskutována rizika nadužívání císařských řezů. Tato vede ke zvyšování mateřské mortality, protože císařský řez má pro ženu 5 – 10 x vyšší riziko úmrtí. (9) Krom toho mají dle amerických zjištění děti narozené nikoliv nezbytným císařským řezem 2,9x vyšší míru novorozenecké úmrtnosti proti vaginálním porodům, nehledě na další rizika porodů císařem, výše odkazovaná.

Při domácím porodu skončí v Kanadě porod císařem v 1,6x menší míře než porod nemocniční. Na misce vah tedy máme snížení rizika porodu císařským řezem, který nese větší riziko pro matku i dítě za cenu 1,5x vyšší novorozenecké úmrtnosti. Co je iracionálního na volbě mezi těmito dvěma riziky? Z mého pohledu nic. Volba by měla být založena především na rozhodnutí nastávající matky, který způsob porodu je pro ni přijatelnější, který ona sama cítí pro sebe a své dítě jako bezpečnější. Z hlediska statistických výstupů nelze učinit závěr, že by jedna či druhá volba znamenala v kanadských podmínkách neadekvátní riziko.Jak to je v českém prostředí, nevíme. Data nikdo nesbírá a nehodnotí, ačkoliv máme dvě velké instituce, placené z veřejných zdrojů, které by tak činit měly.

Pokud si dovolíme trochu vstoupit na tenký led a porovnat míru novorozenecké úmrtnosti kanadských porodů doma a amerických císařských řezů bez zjevné lékařské indikace, je novorozenecká úmrtnost při porodu doma 1,34/1000 a při zdravotně neodůvodněném císařském řezu 1,77/1000. Na jednu stranu, není to nijak zásadní rozdíl, na druhou stranu je novorozenecká úmrtnost u císařského řezu, provedeného bez lékařské indikace (buď na přání ženy či proto, že lékaři chybně vyhodnotili tíseň plodu) 1,3x vyšší. Obviňovat tedy ženy, které rodí doma, že ohrožují své dítě a vynášet do nebes ženy, které poslušně rodí pod dozorem lékařů, protože jimi vedené porody jsou bezpečné a nerizikové, jak činí advokátka Slámová a část české veřejnosti, není založeno na věcných faktech. Spíše připomíná postupy komunistické justice, která odsuzovala lidi jí nepohodlné na základě vykonstruovaných obvinění. Nebo hilsneriádu. Jako by část českého národa neuměla žít bez někoho, na koho bude házet špínu – ať už to historicky byli Židé, nekomunisté nebo dnes jsou to ženy, které rodí doma. Daly by se na úrovni kolektivního vědomí hledat důvody. Třeba potřebu kontroly nad ženou lze vnímat jako čirý projev patriarchátu, který je v českém vědomí stále velmi přítomen - ale o psychických souvislostech porodu, ženské síly a nenávisti k ženě někdy příště. Geniálně nenávist k ženě, kterou šikovně využil ke svému obohacení inkvizitor, ztvárňuje film Kladivo na čarodějnice. Ostatně, obvinění, že ženy zastávající se přirozených porodů jsou čarodějnice, kterým zlo kouká z očí se v diskuzi paní advokátky Slámové objevovala. A velká část žen upálených kvůli čarodějnictví byly porodní báby.

Je zvláštní, ten letošní čas mezi keltským Beltine a letním slunovratem. Jako by v kolektivním vědomí Čechů rezonovalo téma pálení čarodějnic víc, než kdy jindy.

Odkazy na použité zdroje viz první příspěvek v diskuzi, web idnes žáda, aby do článků nebyly vkládány linky na externí zdroje.

Autor: Jiřina Macháčková | čtvrtek 22.6.2017 20:13 | karma článku: 27.70 | přečteno: 3677x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 46 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 10.92 | Přečteno: 100 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 127 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 14.42 | Přečteno: 193 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 13.74 | Přečteno: 356 |
Počet článků 4 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 6128

Jsem přírodovědkyně. Když něco píši či publikuji, není mi dovoleno se nechat vést pojmy a dojmy. Nýbrž měřitelnými fakty. A toho se chci držet i tady.....Také jsem žena, partnerka a trojnásobná matka.  Občas medituji, občas se vztekám nad světem, který nad hledání skutečné pravdy staví vůli vlastního ega a představ.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...